Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Baharın Başlangıcı Olarak Kabul Edilen Nevruz ve Dünya Ormancılık Günü Düzenlenen Törenlerle Kutlandı.

    

     Balıkesir Üniversitesi Yemekhanesi´nde gerçekleştirilen tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Dünya Ormancılık Günü ve Nevruz Bayramı kutlamaları yapılan konuşmalarla devam etti. Ormancılık ve Nevruz ile ilgili şiirler okundu Halk oyunları gösterileri yapıldı. Ağaç dikimine katkı veren kurum ve kuruluşlara plaket  verilmesinin ardından Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi´ne Vali Mustafa Yaman ve eşi Gülümser Yaman başta olmak üzere protokol üyeleri ve öğrenciler fidan dikti.

  • DSC_0759
  • DSC_0742
  • DSC_0726
  • DSC_0720
  • DSC_0699
  • DSC_0605

     Törende ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı konuştu. Çaltı Nevruz´un önemine değindiği konuşmasında şunları söyledi: "Bugün ağaç bayramı. Ağaç bayramımız ile birlikte Nevruz Bayramını da kutluyoruz. Her yıl 21 Mart günü kutladığımız Nevruz; bolluk ve bereket günlerinin karşılandığı, insan ve tabiat arasındaki ilişkinin pekiştirildiği gün olarak ifade edilmektedir. Nevruz Bayramı ülkemizin girişimleriyle UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kaydedilmiştir.
     Yeni gün anlamına gelen Nevruz, tabiatın kış uykusundan uyandığı, tarım işlerinin başladığı, çiftçilerin ürünlerini ektiği, hayvanları için yiyecek bulabildiği, insan ile tabiat arasındaki kutsal anlardan birisidir. Nevruz sadece bir coğrafyanın veya bir kültürün bayramı değildir. Ortaasya´dan Balkanlar´a kadar geniş bir yelpazenin bayramıdır. İslami içeriğe sahip bir çok rivayete, dünyanın Nevruz´da yaratıldığı, Adem ile Havva´nın o gün affedildiği, Nuh´un o gün yere ayak bastığı, Yusuf´un o gün kuyudan çıkarıldığı anlatılır.  Hz. Ali motifi çevresinde rivayetler çoktur.
     Özel sofraların kurulduğu, mezarların ziyaret edildiği bugün de kardeşlik, yardımlaşma ve şükür duyguları ortaya çıkar. Yüzyıllardır dostluk ve kardeşlik içerisinde insanların kaynaşmasını sağlayan Nevruz Bayramı´nı şölen havasında kutlamaya devam edeceğiz. Tüm insanlara kıştan, soğuktan kurtulma, açlık ve kıtlığın sona ermesi duygularının yanında barış, dostluk, yardımlaşma, çocukları sevindirme, kurtuluş, umut, bolluk, bereket, şükür duygularını tattırmasını; Nevruz Bayramı´nın diğer tüm bayramlar gibi insanlığa barış, kardeşlik, birlik, beraberlik getirmesini, zulüm gören tüm insanların acılarının dinmesini, bir an önce huzura kavuşmalarıın Allah´tan dilerim."

     Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın da Dünya Ormancılık Günü ile Nevruz´un birlikte kutlandığına dikkat çekerek Balıkesir´de son 15 yılda 70 milyon fidanın dikildiğini ifade etti. Yalçın şunları söyledi:  "Dünyada kurumsal ısınmanın da etkisiyle orman kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi büyük önem arzetmektedir ve ön plana çıkmıştır. bu kapsamda 1971 yılından itibaren 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Türkiyemizde de 1975 yılından itibaren 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmaktadır.
     21 Mart aynı zamanda Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlangıcı olarak bilinmektedir. Balıkesirimizin yüzde 47´si orman olarak görülmektedir. Her yıl Balıkesir´imize 4 milyon adet yeni fidan dikmekteyiz. 2002 yılından itibaren Balıkesir´e dikilen fidan sayısı toplam 70 milyondur. Bugün burada dikeceğimiz fidanların daha yeşil bir Balıkesir, daha yeşil bir Türkiye, daha yeşil bir dünya için sembol olmasını diliyorum."

     Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ise her yıl 21 Mart´ta olduğu gibi bu yıl da üniversitede fidan dikimi gerçekleştirileceğini belirterek şunları söyledi:
 "Geleneğimizde ve kültürümüzde önemli bir yer tutan 21 Mart tarihi; gece ile gündüzün eşitlenmesini, günlerin uzayıp sıcakların artmaya başlamasını, doğanın da adeta uyanıp canlanmaya başlamasını ve baharın gelişini ifade etmektedir. Bugün aynı zamanda Ormancılık Günü olarak da kutlanmaktadır. Yeni gün anlamına da gelen Nevruz Ortaasya´da ilk Türk devletlerinden günümüze kadar bir miras formunda gelen ve içerisinde simgesel olarak değerleri barındıran bir bayramımızdır. Üniversite olarak her yıl Valiliğimiz ve ilgili kurumlarımızın katkılarıyla Dünya Ormancılık Günü ile Nevruz´u birlikte kutluyor ve geniş bir alanda kurulu olan Çağış Kampusumuzun de her geçen gün daha yeşil bir yerleşim yeri olmasına fırsat olarak değerlendiriyoruz.

    Vali Mustafa Yaman da Nevruz Bayramı ve Ormancılık Günü´nün Balıkesir´de coşku içinde kutlandığını kaydetti.Vali Yaman şunları söyledi: "Bilindiği gibi dünyamızda kuzey yarım kürede ilk baharın başlangıcı olarak kabul edilen, 21 Mart tarihi hem Nevruz´un hem de Dünya Ormancılık Günü´nün kutlandığı bir tarih. Nevruz sadece ülkemizde değil, çok geniş bir coğrafyada kutlanmakta. Yüzyıllara dayalı bir gelenek. Orta Asya´da Türk cumhuriyetlerinde, Tacikistan´da, İran´da, Irak´ta, Balkanlar´da ve dünyanın çok değişik ülkelerinde kutlanmakta. Dolayısıyla bugün Nevruz Türkiye´nin bir çok bölgesinde de coşkuyla bahar bayramı olarak kutlanıyor. Balıkesir´imizde de Nevruz Bayramı´nı kutluyor; yeni bir mevsimin, baharın gelişinin hayırlı olmasını ve bu kutlamaların huzur ve neşe içinde geçmesini temenni ediyoruz. Konuşmaların ardından Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü´nün sorumluluk alanında Hatıra Ormanı oluşturmada emeği geçen kurum ve kuruluşlara Vali Mustafa Yaman tarafından plaket verildi.   

     Plaket Töreni´nin ardından Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi´nde belirlenen alana fidan dikimi gerçekleştirildi. Vali Mustafa Yaman ve  eşi Gülümser Yaman´ın da birer fiden diktiği alanda protokol üyeleri, öğrenciler de fidan dikerek baharın gelişini karşıladı.

     Nevruz İl Kutlama Programı  dahilinde ikinci etkinlik  Balıkesir Yörük ve Türkmen Federasyonu tarafından Karesi Bedesten Meydanında düzenlenen Nevruz Şöleni büyük coşkuyla kutlandı.

     Karesi Bedesten Meydanındaki Nevruz etkinlikleri Mehteran Takımı gösterisi ile başladı. Karesi Türbesi önünde yapılan duanın ardından Balıkesir Yörük ve Türkmen Federasyonu adına konuşan Yusuf Akgül, Nevruz günü geleneğinin mutlaka yaşatılması gerektiğine dikkat çekerek “Nevruz Türk takvim bayramıdır. Türk kültürünün binlerce yıldır oluşup gelen yerli ve bir milli bayram geleneğidir. Nevruzu yaşatıp gelecek kuşaklara taşımalıyız. Çünkü Nevruz medeniyetimizin derinliklerindedir”dedi. 
     Konuşmanın ardından etkinlikler halk oyunu gösterileri ile devam etti. Çerez ve boyalı yumurta ikramının ardından Nevruz Ateşi yakıldı. Ateşin üzerinden Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Yörük Federasyonu Başkanı Sinan Ergüven, Azerbaycan Balıkesir Kültür Derneği Başkanı Ayhan Candemir atladılar. Yumurta tokuşturmanın ardından örste demir dövme ile devam eden etkinlik Türkistan Pilavı dağıtımı ile sona erdi.

  • NEVRUZ KUTLAMALARI (24)
  • NEVRUZ KUTLAMALARI (22)
  • NEVRUZ KUTLAMALARI (18)
  • NEVRUZ KUTLAMALARI (15)