Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sağlık ve Termal Turizm

                                                    BALIKESİR’DE SAĞLIK VE TERMAL TURİZM 

BALIKESİR ‘DE TERMAL KAYNAKLARIN ÖZELLİKLERİ
 
- Balıkesir ve ilçeleri, termal kaynak zenginliğinin yanı sıra fiziksel ve kimyasal bileşimleri açısından ülkemizin üstün nitelikli şifalı sular arasında yer almaktadır. 
- Doğal çıkışlı, suyu bol ve verimlidir. 
- Eriyik ve mineral değerleri yüksek, kükürt radon ve tuz bakımından zengindirler. 
- Sıcaklık değerleri bakımından farklı nitelik gösteren kaplıcalarımızın bir kısmı banyo tedavisine bir kısmı da içme kürlerine elverişlidir.
- Bir kısmı deniz kıyısında bir kısmı da çevresindeki yeşil doku özelliği ile dağlık ve ormanlık alanlarda av ve eko turizmine de elverişlidir. 
- Kaynak kullanımı açısından çeşitlilik sağlarlar. 
- Rekreasyon alanları ile dikkat çekerler. 
Bu özellikleri ile Balıkesir bölgesindeki termal sularımız, çok geniş bir tedavi alanı yaratmaktadır. Bölgemizin uygun iklim koşulları ile de uzun bir kür mevsimi olanağı sunmaktadır. 

TERMALİZM 
Termal turizm; sağlığını koruma ve iyileştirme amacı ile belirli bir süre için yer değiştiren insanların doğal şifalı su kaynaklarına dayalı bir turistik tesise giderek balneoterapi(kaplıca suları ile yapılan kür) uygulaması, konaklama beslenme, dinlenme ve eğlenme gereksinmelerini karşılaması olayıdır.
Şifalı sular, içinde birtakım eriyik ve madenler bulunan tedavi amacıyla kullanılan doğal olarak yeryüzüne çıkan sıcak ya da soğuk sulardır. Doğal olarak çıkan şifalı sulardan açık olanlara çermik, etrafı çevrili olanlara ılıca, üstü kapalı olanlara kaplıca, soğuk şifalı suları ihtiva eden kaynaklara da içme adı verilmektedir.
Kaplıca ve içmelerden etkin bir fayda sağlamak içi 21 günlük bir kür programı önerilmektedir. 15 günden az 40 günden çok olmamalıdır. İdeal olanı ise tedavi müddetini kaplıca doktoru veya kaplıcaya gönderen doktorun ayarlamasıdır. 
Romatizma nevralji ve diyabetli hastalar için yaz ayları; mide bağırsak, karaciğer ve sinir hastalıkları için ilkbahar ve sonbahar, kadın ve deri hastalıkları için her mevsim uygun olmaktadır. 

A- ROMATİZMAL HASTALIKLAR 
Uygulama Alanları: 
Erkeklerde damar sertliğinde, kadınlarda şişmanlama eğilimlerinde, mafsal tutukluğu, ağrılar ve takatsizliklerde, kansızlık görülen anemik hastalıklarda,hareket sistemiyle ilgili ameliyat sonralarında ortaya çıkan ağrılı hastalıklarda,gut, şişmanlık ve şeker hastalığı gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan romatizmalarda, iş kazalarında ortaya çıkan romatizmalarda, boyun ve bel ağrıları ile ilgili hastalıklarda,disk fıtığı ameliyatı olduktan sonraki ağrılarda, hareket güçlüğü bel ağrısı, ağrılı bel tutulmaları ve siyatik sinir ağrılarında uygulanmaktadır. 
Kullanma şekilleri: 
Banyo; özel ve genel havuzlarda yapılmaktadır. Radyoaktif ve oligametalik sıcak sular ağrılı hastalıklarda, tuzlu sıcak sular şişkinliklerin giderilmesinde, kükürtlü ve çamurlu sular intihabi romatizmal hastalıklarda, sabahleyin aç karnına günde birkaç kere tekrarlanmalıdır. 
Duş; 
Özellikle sodyum klorürlü ve sülfürlü sularla yapılmaktadır. Ilık duşlar sinir sistemi üzerinde, sıcak duşlar ise hem sinir sistemi hem de damarlar üzerinde etkili olmaktadır. 
Çamur kürleri; 
Maden suları ile yıllarca ıslanarak çamur haline gelmiş kaplıca toprağı o suyun içerdiği mineral maddelere doymuştur. Bu çamur, tedavi amacıyla tüm vücuda görülebilir. Dolayısıyla çamurda birikmiş olan kimyasal maddeler ciltte bulunan gözenekler yoluyla vücuda girerek dokulara ulaşırlar. 

B- MİDE VE BAĞIRSAK HASTALIKLARI 
Uygulama Alanları: 
Yemeklerden sonraki ve sinirsel ishallerde, hazımsızlık ve diğer bağırsak şikâyetlerinde, şiddetli karın ağrılarında. 
Kullanma şekilleri: 
Şifalı sular kaynaktan uzaklaştıkça özelliklerini kaybettiklerinden asıl kaynaktan çıktığı gibi bekletilmeden içilmelidir. İçme işlemine az miktarda su ile başlanıp, daha sonra arttırılmakta ve kürün sonuna doğru tekrar azaltılarak kür tamamlanmaktadır. İçme yemeklerden önce aç karnına olmaktadır. 
                                     
                      
                                                                                
BALIKESİR- PAMUKÇU KAPLICALARI               

Konumu : Balıkesir il merkezine   bağlı  15 km uzaklıktaki Pamukçu  beldesi  sınırları  içersinde bulunan Pamukçu Kaplıcalarına, şehir merkezinden (yarım  saatte bir kalkan dolmuşlarla) ulaşabilmek mümkündür.
Sıcaklık :
30-58ºC
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 

S
u bor ve flüorür içeren sodyumlu, sülfatlı, klorürlü termal sular grubuna girmektedir. İnflamatuar (iltihabi) romatizmal hastalıklar, eklem hastalıkları,  ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumları, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında ve  osteoporoz tedavisinde destekleyici tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır.
Pamukçu Köyü sınırları içerisinde Bakanlığımızdan İşletme Belgeli bir adet (5 yıldızlı) otel  ile Pamukçu Belediyesine ait bir tesis bulunmaktadır.       
             
BALIKESİR (MERKEZ) KİRAZ KAPLICALARI 

İlimiz Organize Sanayi Bölgesi’ne 10 km uzaklıkta Kiraz Köyü sınırları içinde 40ºC ısısı olan ve araştırılması gereken bir kaplıcalardan biridir. 


EDREMİT - GÜRE KAPLICALARI  (Termal Turizm Merkezi)
           
Konumu :
Edremit’e 12 km. uzaklıktaki şirin beldesi Güre sınırları içinde Çanakkale karayolu üzerinde yer almaktadır. 
Sıcaklık :
40-ºC 
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Kaplıca suyu, fluorür içeren sodyumlu sülfatlı termal sular grubuna girmektedir. Su; kadın hastalıklarına, kronik iltihabi sendromlara, üst solunum yolları hastalıklarına, guatr, cilt hastalıkları, kireçlenme, sedef, böbrek taşı ve kumları, karaciğer rahatsızlıkları ile hareket sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kardio-vasküler sistem, aterosklerotik damar, sinir sistemi hastalıkları, yaşlılık, sikluk bozukluğu, post travmatik lezyonlar ve postoperatif rehabilitasyon dönemlerine iyi gelmektedir. 
Termal Turizm Merkezinde Bakanlığımızdan belgeli (3,4,5 yıldızlı) oteller mevcut olup, yine çevrede bulunan oteller konaklama ile sudan yararlanma imkânı sunmaktadır. 
Bölge aynı zamanda dağ turizmi, eko turizmi ve kampçılık faaliyetleri için eşsiz güzelliklere sahiptir. Kazdağları 1993 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 


EDREMİT- BOSTANCI KÖYÜ KAPLICALARI 

Konumu:
Bostancı Köyü’nün sınırları içinde Edremit-Burhaniye karayolu üzerindedir. 
Sıcaklık: 40-57 ºC 
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Su, sodyum sülfatlı oligametalik gruptandır. 
İçme suyu olarak; beslenmeye bağlı fluor noksanlığı, diş çürüğü proflaksisi..vb.. 
Banyo kürü olarak; hareket sistemi rahatsızlıkları, dejenaratif ve inflamatuar romatizmal hastalıklar, kardio vasküler sistem hastalıları, esansiyel hipertansiyon, sinir sistemi hastalıkları psikomatik hastalıklar, cilt hastalıkları, yaşlılık, siklus bozuklukları aterosklerotik damar hastalıkları…vb… 
Bostancı köyü sınırları içerisinde, Bakanlığımızdan İşletme Belgeli 2 adet (3,4 yıldızlı) otel bulunmakta olup; Türk hamamı, saunası, açık ve kapalı yüzme havuzları ile güzellik ve spor merkezleri, günübirlik banyoları vb. ile halkımıza hizmet vermektedir. 


EDREMİT –DERMAN ILICASI 

Kaplıca, Edremit- Burhaniye yol kavşağı üzerinde Akçay’a 12 km. Edremit’e 3 km uzaklıktadır. Sıcaklığı 48-58 ºC arasında değişmektedir. Suların romatizma, lumbago, filibit ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 
                   

GÖNEN KAPLICALARI   (Termal Turizm Merkezi)
       
Konumu : Gönen’in şehir merkezinde bulunmaktadır. 
Sıcaklık :
71-82 ºC
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Kaplıca suları fluorür içeren sodyumlu sülfatlı klorürlü bikarbonatlı bir bileşime sahiptir. Kireçlenme, omurlar arası daralmalara bağlı sinir ve damar sıkışmaları, eklem romatizmalarının kronik dönemleri, ankilozan spondilit, adele romatizması, bel ve boyun fıtığı, bel kayması, kronik tendon, tendon kılıfı, eklem kapsülü gibi yumuşak doku romatizmaları, sellülit, adele spazmları, bazı ortopedik hastalıklar, kırık sekeller, kontraktürler, bazı sinir felçlerinde ilk 3 haftadaki ilaç tedavisinin devamı olarak (örneğin; yüz felcinde) tünel sendromları denen bazı tür sinir sıkışmaları, bronşiyal astım, migren, alerjik sinüzit, küçük ölçülü böbrek taşı hastalığı, nikotin ve alkol tedavisi, gastrit ülser ve benzeri.....vb. 
Gönen Kaplıcaları bünyesinde Bakanlığımız İşletme Belgeli (4 yıldızlı) otel ve hemen yanında Belediye Belgeli 3 ayrı konaklama tesisi bulunmaktadır. 
 

GÖNEN - EKŞİDERE DAĞ ILICASI  (Termal Turizm Merkezi)           

Konumu :
Kaplıca Gönen ilçe merkezine 13km mesafededir. Sürekli çalışan servis araçları ile gidilebilmektedir. 
Sıcaklık  :
38-46 ºC     
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Gençlik suyu sülfat klorürlü sodyum kalsiyum ve oligometaliktir. Suyun radyoaktif olması, gençlik suyu denmesine sebep olmuştur. 
Romatizma, kireçlenme, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, kas ve damar rahatsızlıkları, kırık vakaları, ameliyat sancıları, ayak,sırt, bel  ağrıları, lumbago, panomi, eklem sertlikleri, zayıflama ve uyku bozukluklarına iyi gelmektedir. Ilıcada banyo yapılmakla beraber içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Suyu içildiğinde böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği de bilinmektedir. Kür amaçlı kapalı havuz ve Türk hamamı mevcuttur. 
Tesislerin hemen yanında  çıkan, 900-1000 m derinlikten geldiği tahmin edilen su, radyoaktif niteliğinden dolayı "gençlik suyu" olarak anılır. Gençlik suyu soğuk, hafif ekşi ve madensel bir kokuya sahiptir. Bu suyun böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarını, kadın hastalıklarını, mide bağırsak hastalıklarını ve uzun süre çocuk sahibi olamayanların bu özlemlerini gidermede etkili olduğu bilinmektedir. 
    
 
MANYAS - KIZIKKÖY  KAPLICALAR (Termal Turizm Merkezi)
         
Konumu:
Manyas ilçesine 6 km uzaklıkta, Kızık Köyü – İbrahim Tepe Mevkiinde bulunmaktadır.
Sıcaklık:
45-50 ºC
Tedavi ettiği hastalıklar:

Su,içme ve banyo suyu olmak üzere 2 ayrı şekilde kullanılmakta olup, sodyumlu, kalsiyumlu, klorürlü ve bikarbonatlı bir bileşime sahiptir. 
Sindirim organlarındaki hastalıklara, böbrek taşlarını düşürmede, romatizma, kemik erimesi, kadınsal hastalıklar, erken yaşlanmanın önlenmesi,egzama, kapanmayan yaralar, sivilceler ve cilt kırışıklıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçildiğinde ise  böbrek ve bağırsakları çalıştırıp idrar söktürdüğü, gastrit özofajit ve ülser, iskelet bozuklukları, bel, boyun, sırt ağrılarına, eklem hastalıklarına, yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici unsur olarak kullanılmaktadır. Özel bir şirkete ait devre- mülk tesisi(ve bağlı sosyal amaçlı birimler-havuz-restoran) ile Kızıkköy tüzel kişiliğine ait konaklama tesisi bulunmaktadır. 


SUSURLUK – KEPEKLER (ILICA BOĞAZI) KAPLICASI  (Termal Turizm Merkezi)
                  
Konumu :
Susurluk İlçesi 20 km kuzeyinde,Ilıca boğazı köyü sınırları içindedir. Balıkesir ‘e 60 km  uzaklıktadır.
Sıcaklık:
58 ºC
Tedavi ettiği hastalıklar:
Özellikleri; Kaplıca suları, sodyumlu klorürlü bikarbonatlı bir bileşime sahiptir. 
Banyo tedavisi; Romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, felçler ve ankilozlar ile kadın hastalıklarına, 
Çamur tedavisi ise; bütün romatizma çeşitleri, nevralji, nevrit, polinevrit, çocuk felçleri, kırık ve çıkıklardan sonraki hareketsizliklerde, artritli hastalarda ve kadın hastalıklarında kullanımı tavsiye edilmektedir.
Kaplıcaların  yanına yapılmakta olan Bakanlığımızdan yatırım belgeli yeni tesislerde konaklama ve banyo hizmeti halkımıza sunulacaktır. Ayrıca bölgede belediye belgeli 1 adet otel bulunmaktadır.


SUSURLUK – YILDIZ (YELLİCE TEPE) KAPLICASI

Konumu:
Yıldız Köyü’nün 3,5 km kadar kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suyun sıcaklığı 56–68 ºC arasında değişmektedir. Kaynak suyu; flüorür içeren sodyumlu,  bikarbonatlı, sülfatlı bir bileşime sahiptir.
Sıcaklık:56-68 ºC
Tedavi ettiği hastalıklar:
 
Romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde (romatoid artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere),bel ağrısı,osteoartrit(kireçlenme) gibi eklem hastalıkları, miyozit,tendinit, travmafibromyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ortopedik operasyonlar beyin ve sinir ameliyatı sonrası nekahat dönemlerinde, nörolojij hastalıkların tedavisinde,spor yaralanmaları ve cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olmaktadır.                                                                                      

BALYA - DAĞ ILICASI (Termal Turizm Merkezi)
         
Konumu:
Balya yerleşim merkezinin 25 km kuzeydoğusunda, Balıkesir-Merkez-Şamlı yerleşim merkezinin 15 km batısında yer almaktadır. 
Sıcaklık:
Kaynakların sıcaklığı 51-60 ºC arasında değişmektedir. 
Tedavi ettiği hastalıklar:
Kaplıca suyu romatizma, siyatik , kireçlenme ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

                                                                            

BİGADİÇ-HİSARKÖY KAPLICALARI (Termal Turizm Merkezi)
                 
Konumu :
Termal saha Bigadiç İlçe merkezine 17 km mesafede Hisarköy yerleşim merkezinin içindedir. 
Sıcaklık :
85-92◦C 
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Kaynak suları; fluorürlü sodyum ve bikarbonat içeren bileşime sahiptir. 
Banyo kürü olarak; Kadın hastalıkları başta olmak üzere, romatizmal hastalıklar ,kronik bel ağrısı,inme ,nevraljiler, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası dönem, banyo uygulamalarında cilt üzerinde de olumlu etkiler göstermektedir.     
İnhalasyon kullanımda; astım, kronik bronşit, alerjik üst solunum yolları hastalıkları gibi durumlarda ekspektoran ve spazmolitik etkileri nedeniyle kullanımı mümkündür. 
İçme suyu olarak; beslenme ve hamilelikte florür eksikliğinin giderilmesinde, çocuklar ve gençlerde diş çürüklerinin önlenmesinde iyi geldiği bilinmektedir. 


SINDIRGI - HİSARALAN KAPLICASI  (Termal Turizm Merkezi)
                       
Konumu:
Kaplıca, ilçeye 17 km mesafede bulunan Hisaralan yerleşim merkezinin 3 km güneybatısında yer almaktadır. Termal sahaya ulaşım, Simav – İzmir seferi yapan otobüs ve bu güzergahta sıkça bulunan köylere ait köy minibüsleri ile sağlanmaktadır. 
Sıcaklık:46
-98ºC 
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar:  
Kaynak suları fluorür içeren sodyumlu bikarbonatlı termal sular sınıfına girmektedir. Su kendi halinde akışkan olup, saniyede 172 litre çıkmaktadır. Başta hareket sisteminin ağrılı hastalıkları olmak üzere, kadın hastalıklarında ve ağrılı rahatsızlıklarda etkili olduğu bilinmektedir. Romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrite iyi gelmektedir. Hisaralan Kaplıcalarında Bakanlığımızdan belgeli (4 yıldızlı) otelde  ve çevredeki pansiyonlarda konaklama imkânı mevcuttur. 


SINDIRGI - EMENDERE KAPLICASI 

Konumu:
Sındırgı ilçesine 7km uzaklıktaki Ilıcalı Köyü’ndedir.İlçe merkezinden(Yağpazarı) günde bir kez kalkan otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır. 
Sıcaklık:
33 ºC ‘dir. 
Kaplıcada Tedavi Olunan Hastalıklar: 
Gut hastalarına, böbrek taşlarına, cilt ve mide hastalıklarına özellikle sedef, mantar, yara, uyuz ve egzamaya iyi gelmektedir. Kaplıcada kabinli banyo hizmeti ile pansiyonda konaklama hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca Sındırgı Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile yörede nitelikli bir tesis kurulmuştur.

DURSUNBEY- AŞAĞIMUSALAR KÖYÜ ILICASI 

Dursunbey’in Aşağımusalar Köyü ‘ne 5 km uzaklıkta, Alaçam Dağları doğa güzelliğinin içindedir. 29 ºC ‘lik ısısı vardır. Çevrede cilt hastalıklarına iyi geldiği için ‘güzellik suyu’ olarak da bilinir.